Könyvajánlók

Kéthavonta összeállításra kerülő új könyveink lista az elmúlt időszakban könyvtárunk állományába került friss (elmúlt 5 évben megjelenő) könyvekről tájékoztat tematikus és cím szerinti bontásban.

Az alábbiakban ízelítőt adunk friss könyveinkből.

Mindenki hazudik: Az vagy, amire klikkelsz

Mindenki hazudik: Az vagy, amire klikkelsz / Seth Stephens-Davidowitz
Budapest: Athenaeum, 2019. 356 p.

Ezt a könyvet vajon el fogja olvasni, aki kikölcsönzi?

Nő-e az erőszakos bűncselekmények száma a média hatására?
Mennyit szexelnek ténylegesen az emberek?
Hányan vannak, akik el is olvassák a könyvet, amit megvettek?
Kijátszhatjuk-e a tőzsdepiacot?
Hány rasszista élhet valójában az egyes országokban?
Te tényleg az vagy, amire klikkelsz?
 
Seth Stephens-Davidowitz, a Harvardon végzett közgazdász, a Google volt adattudósa, a New York Times rovatvezetője szerint az, amit az emberekről gondoltunk, nagyrészt totális tévedés. Hogy miért? Azért, mert az emberek hazudnak. Hazudnak a barátaiknak, a szeretőiknek, az orvosuknak, a közvélemény-kutatóknak - és önmaguknak is.
Csakhogy... Az internet korában már nem kell arra hagyatkoznunk, amit az emberek magukról mondanak! A keresőmotorok, a közösségi oldalak, a randi- és a pornóoldalak digitális aranybányák a Big Data kutatóinak. Valós képet adnak arról, mit gondolnak, mit akarnak, mit tesznek valójában az emberek. Ezekből az adatokból megtudjuk, milyenek is vagyunk mi ténylegesen - ami lehet vicces, de akár sokkoló is. Ám mindenképpen elgondolkodtató.

katalógustétel

A digitális jó és rossz születése: Technológia, kultúra és az újságírás 21. századi átalakulása

A digitális jó és rossz születése: Technológia, kultúra és az újságírás 21. századi átalakulása / Tófalvy Tamás
Budapest: L'Harmattan, 2017. 280 p.

Új nézőpontok, égető kérdések a média legfrissebb átalakulásáról, a kötet szerzőjének tolmácsolásában:
Tönkreteszi a kultúránkat a digitális média és az internet? Hazugságokat, féligazságokat terjeszt és elbutít? Vagy éppen ellenkezőleg, elhozza a tökéletes behálózottság, megosztott kreativitás és tudás tökéletes korszakát? Mi számít újságírásnak az interneten? A digitális jó és rossz születése provokatív könyv a média és az újságírás legújabb, 21. század eleji átalakulásáról. Fő kérdése: lehetséges, hogy a média mai forrongó állapotáért nem pusztán a technológia a felelős, hanem mi magunk? A kötet felvázolja a digitális média egy alternatív kultúrtörténetét is.

katalógustétel

Megtervezett érzés avagy Élet a márkákon innen és túl

Megtervezett érzés avagy Élet a márkákon innen és túl / Szalay Miklós
Budapest: Typotex, 2018. 213 p.

Vajon kocogni támad kedvünk, ha meglátunk egy pipára hasonlító jelet?
A két arany ívtől éhesek leszünk?
Egy kiharapott oldalú almát meglátva telefonálhatnékunk támad?
Négy karikától pedig száguldoznánk?
Közvetlenül és azonnal talán nem, de a szerző szerint a vizuális identitás megtervezett érzés, és ez az identitás azonban többet jelent annál, mint amit a kreatív csapatok egy-egy márkába időről időre beleálmodnak. A társadalmi, személyes és csoportidentitásokat is gyakran a márkák kommunikálják, hiszen a márkák státuszszimbólummá váltak. Így – bár köztudott, hogy mindenki számára jól körülírható érzésről van szó – e könyv nem csak a személyre, hanem az identitást hordozó dologra és a kettő viszonyára is összpontosít.

 

katalógustétel

Szakértői mesterfogások: Titkos eszköztár az üzeneted terjesztéséhez, a követőtáborod építéséhez és a piacod meghódításához

Szakértői mesterfogások: Titkos eszköztár az üzeneted terjesztéséhez, a követőtáborod építéséhez és a piacod meghódításához / Russell Brunson
Budapest: MarketingAmazing.hu, 2018. 331 p.

Csak mint az instagramon: a követők számának növelése = öngerjesztő sikeresség(érzet)? Vajon működik ez a jó vezetővé és üzletemberré válásban is? A szerző abban igyekszik segíteni, hogy megmutatja, szerinte hogyan váljunk erőteljes vezetővé és építsünk fel egy olyan üzletet, amelynek követői fizetnek nekünk. Elmondja, milyen koncepciókra, forgatókönyvekre és technológiákra van szükség az üzlet építéséhez. Szerinte a szakértői üzletnek kélt típusa létezik. Mindkettő mögött ugyanaz a taktika rejlik, a stratégiájukban viszont egy kicsit eltérnek.

katalógustétel

25 év, 25 nagy átverés

25 év, 25 nagy átverés / Szakonyi Péter (szerk.)
Budapest: Heart Communications, 2016. 527 p.

A rendszerváltás a vállalkozási szabadságon túl az etikátlan kreativitásnak is teret engedett: ugyan előtte is sokan voltunk hiszékenyek vagy mohók, és gazemberek is akadtak bőven, csak talán a lehetősége(in)k nem voltak ilyen korlátlanok. Vagy csak nem tudtunk róla? A mű a rendszerváltás óta eltelt időszak nagy csalásait veszi górcső alá: minden évben kitört itthon legalább egy botrány. Közös jellemzőjük az emberi hiszékenység és mohóság volt. Tribuszerné és a karcagi Bróker Marcsika üzelmeiben, a bombasztikus biogiliszta üzletben, az aranyhamisítási skandalumban vagy a Quaestor-botrány során emberek ezrei vesztették el pénzüket, megtakarításaikat. Az elmúlt negyedszázad nagy átveréseinek krónikája tanulságos részletekkel szolgál a hiszékenység természetrajzához és a hazai csalók megítéléséhez.

katalógustétel

Európa furcsa halála: Bevándorlás, identitás, iszlám: Mit tartogat a jövő?

Európa furcsa halála: Bevándorlás, identitás, iszlám: Mit tartogat a jövő? / Douglas Murray
Pécs: Alexandra, 2018. 367 p.

Öngyilkosságra készülő öreg kontinenssel és annak szintén kimúló kultúrájával sokkol a szerző - a vélt okok nem ismeretlenek, de a megjelenítés elég zord: elöregedő népesség, bevándorlás, gyors társadalalmi átalukulás, amelynek irányítása mintha kifolyna az őslakosság kezéből, és mintha csak futnánk a történések nyomában. A könyv nemcsak a demográfiai és politikai tények elemzése, hanem egy szemtanú beszámolója a szerinte önmegtagadás felé haladó kontinensről. A szerző tudósításai lefedik a teljes földrészt: megfordul azokon a helyeken, ahol a bevándorlók partot érnek, és ott is, ahová végül eljutnak. Beszél olyanokkal, akik örömmel fogadják őket, és olyanokkal is, akik elzárkóznak előlük.

katalógustétel

Az erőszak alkonya: Hogyan szelídült meg az emberiség

Az erőszak alkonya: Hogyan szelídült meg az emberiség / Steven Pinker
Budapest: Typotex, 2018. 871 p.

Mai aljas, torz, gonosz, bűnös világunkban...
Biztos, hogy így van?
Régen minden jobb volt?

A szerző  az erőszak és az erőszakmentesség pszichológiáját járja körül, és arra az eredményre jut, hogy az évszázadok során az erőszak – az általános közhangulat ellenére – valójában csökkenő tendenciát mutat.
Ahogy megértjük az erőszak visszaszorulását, máshogy látjuk a világot is: a múlt már kevésbé látszik ártatlannak, és a jelen kevésbé erőszakosnak. Pinker a felvilágosodás védelmére kel, miközben sorra dönti le az erőszak természetével kapcsolatos mítoszokat.

katalógustétel

Marsallbot a puttonyodban

Marsallbot a puttonyodban / Horváth Imre
Pécs: Grünwald Kft. 2017. 328 p.

Mindig az az ember előz be a karrier szamárlétráján, aki már születésétől fogva hendikeppel indult?
Nem feltétlenül, elég csak a 20. század nagy sikertörténeteit végignézni.
Az érvényesülés módját firtató kérdésre adandó válasz bizonyosan az lehetne, hogy az okosabb, a szorgalmasabb és tisztességesebb emberek jutnak magasabbra a társadalmi hierarchiában. Pedig igazából úgy is érvényesülhetünk, ha tisztában vagyunk képességeinkkel, hogy mihez értünk, és arra a területre kell fordítani időnket és energiánkat. Ha ezt képesek vagyunk sikeresen megválasztani, az már maga a behozott lemaradás.
A könyv elemzéseivel, számos történelmi esemény bemutatásával kívánja az érvényesülés lehetőségeit szemléletessé tenni. Fél évszázad tanult ismereteit és szerzett élettapasztalatait nagyfokú tömörítéssel taglalja a könyv. Láttatni kívánja a társadalomban kialakuló kapcsolódásokat és feszültségeket, megkönnyíteni azok tényleges felismerését és segíteni a jelentkező problémák megoldásában.

katalógustétel

Gerilla önéletrajz módszerek: Kipróbált és bevált önéletrajzírási technikák álláskeresőknek

Gerilla önéletrajz módszerek: Kipróbált és bevált önéletrajzírási technikák álláskeresőknek / Baráth András
Budapest: Sikergarancia Kft., 2017. 319 p.

Még mindig muszáj letagadni, hogy igenis tervezek gyermeket szülni a jövőben?
Ha akkora a munkaerőhiány, miért nem tolonganak értem a cégek?
Mi legyen a kiesett időszakokkal az önéletrajzomban?
Muszáj motivációs levelet írni?

A viszonylag rendhagyó, meglepően hasznos tanácsokban bővelkedő könyv szerzői nemcsak segíteni kívánnak az álláskeresőknek,
de még a véleményükre is kíváncsiak: a kötet végén megkérik az olvasókat, hogy a megadott telefonszámon mondják el tapasztalataikat.

 

katalógustétel

Immunis a változásra: Hogyan ismerjük fel és győzzük le önmagunk és csapatunk ellenállását

Immunis a változásra: Hogyan ismerjük fel és győzzük le önmagunk és csapatunk ellenállását / Robert Kegan, Lisa Laskow Lahey
Budapest: HVG Zrt. 2017. 382 p.

A változáshoz a vágy és a motiváció talán túlságosan kevés: a szerzők szerint a változással szembeni ellenállás alapproblémái abból fakadnak, hogy a vezetők saját hozzáállása és az általuk támasztott elvárások közt néha óriási szakadék tátong.
A fejlődés természetetét gyakran tévesen értelmezzük : úgy véljük, hogy azért kell tanulnunk és jobbá válnunk, mert a világ egyre bonyolultabb lesz, nekünk pedig alkalmazkodnunk kell hozzá. Ám az új képességek elsajátítása és a régi szokások elhagyása nem feltétlenül jelenti azt, hogy fejlődünk is, az emberi agy ugyanis sokkal immunisabb a változásra, mint gondolnánk. A könyv igyekszik segíteni abban, hogy komplexebbé tegyük gondolkodásmódunkat, így valódi változást érhetünk el önmagunkban, csapatunkban és egész vállalatunk illetve szervezetünk szintjén is.

katalógustétel

Oldalak